09 abr. 2025

Talent emergent al D’A

NOTÍCIES > 09.04.2025

Talent emergent i veus pròpies
del cinema africà al D’A

Durant la 15ena edició del D’A Festival de Cinema de Barcelona, han tingut lloc  dues activitats d’Acció>Cinema que han connectat el talent emergent i veus consolidades del Sud Global amb el públic. Propostes que han posat en valor el cinema com a eina crítica i transformadora, i la força de l’audiovisual per generar diàleg, empatia i acció.

Els dies 2, 3 i 4 d’abril a l’Auditori del CCCB, es van celebrar les sessions Talent emergent. Una mirada generacional del Sud Global. Es van projectar tres curtmetratges realitzats per cineastes novells, que van abordar diverses problemàtiques globals com l’emergència climàtica, la vulneració dels drets humans, la resistència dels pobles indígenes o el moviment per l’alliberament de les dones a l’Iran. 

Després de cada projecció es va obrir un espai de diàleg entre els i les cineastes i representants d’entitats de cooperació que treballen sobre el terreny, en una conversa moderada per Belit Lago i Benjamin Hindrichs. Els diàlegs van permetre aprofundir en els temes tractats als films i traçar ponts entre l’expressió artística i l’acció concreta.

Les projeccions i diàlegs es van organitzar de la següent manera:

Daru/n, de Benjamin Hindrichs; va comptar amb la participació de l’ONG alterNativa, que treballa per a l’intercanvi amb pobles indígenes. 

– Baisano (wip), d’Andrés Khamis Giacoman; amb la col·laboració de la Comunitat Palestina de Catalunya, que va aportar una visió sobre la situació actual i històrica del poble palestí i la diàspora. 

Azadi, de Lily Baker Föhring, Juan Luis Ortega Navarrete i Luciana Espinoza Hoempler; va comptar pel diàleg amb la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR), que va contextualitzar com són els processos d’asil i va destacar el paper del cinema com a eina per denunciar les vulneracions dels seus drets.

La segona proposta dins el D’A, Veus pròpies del cinema africà, va tenir lloc els dies 4 i 5 d’abril. Aquesta acció va descobrir Milisuthando, l’òpera prima de la cineasta sud-africana Milisuthando Bongela, una de les veus més singulars del panorama cinematogràfic africà contemporani. La pel·lícula reflexiona sobre el fet de créixer durant l’apartheid explorant les ferides del passat i la complexitat de construir identitats en un context postcolonial. 

L’endemà de la projecció es va celebrar un diàleg entre Milisuthando Bongela i Tsitsi Dangarembga, escriptora i cineasta zimbabuesa, conversa que va reflexionar sobre la creació artística, les polítiques de la representació i la importància de preservar i amplificar les veus pròpies del continent africà dins l’àmbit audiovisual.