NOTÍCIES > 29.12.2021
Yvonne Griley i Martínez: “Es tracta de la Mostra de Cinema Espiritual més feminista de les organitzades fins ara.“
La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya és un dels esdeveniments cinematogràfics que participa a Acció>Cinema amb l’activitat Espai Educatiu. Hem volgut parlar amb Yvonne Griley i Martínez, la directora general d’Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, perquè ens expliqui el motiu de la creació d’aquesta activitat, els eixos transversals que treballa i la selecció de les obres escollides.
Txt: Mireia Girbau
Una de les línies de la Mostra de Cinema Espiritual ha estat crear un apartat sobre films on la dona és la protagonista. Creieu que hi ha poca visibilització, a nivell global?
És evident que hi ha hagut, històricament i encara ara, una manca de visibilització del rol de les dones i de la seva aportació en els diferents àmbits de la societat: polític, econòmic, social, artístic, etc. Aquesta mateixa mancança l’hem detectada en l’àmbit de les comunitats religioses. És per això que en aquesta edició de la Mostra hem volgut visibilitzar el paper de les dones en el marc de les diferents tradicions religioses a través de les pel·lícules. Així, d’una banda, hem incorporat a la programació presencial films amb personatges femenins: El pa de la guerra, Fortuna, The Farewell i Una pastisseria a Tòquio tenen com a personatge principal una dona. També en alguns films de la retrospectiva dedicada a Satyajit Ray i a Filmin amb l’apartat ‘Dones i religions: la fe conjugada en femení. Podem dir que és la Mostra de Cinema Espiritual més feminista de les organitzades fins ara.
Com es pot actuar des de l’audiovisual per contribuir a una societat més justa i compromesa?
La Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia ha cregut en el cinema com un mitjà molt potent per transmetre valors i reflexions. Així, la Mostra es planteja com un esdeveniment que contribueix a difondre la cultura religiosa i els valors de respecte i llibertat de creences entre persones de totes les edats i cultures, i que afavoreix el diàleg interreligiós i la cohesió social, objectius estratègics de la Direcció General. En definitiva, fem una aposta ferma pel cinema com a eina que ens ajuda a posar en relleu el fet religiós; dona a conèixer valors ètics i trets distintius de les diferents religions; lluita contra prejudicis i estereotips, i contribueix a normalitzar la realitat de l’existència de la diversitat religiosa a la societat.
Per això, per a nosaltres és molt rellevant el format cinefòrum de la Mostra, que ens permet debatre i aprofundir en els valors que ens plantegen els diferents films. Amb el cinema enfoquem la mirada, entre altres aspectes, en les grans implicacions que tenen per a les persones els fenòmens migratoris, els conflictes internacionals, els radicalismes, les situacions de pobresa extrema, l’autisme o l’ecologia i l’espiritualitat.
També cal destacar el nostre compromís amb la reinserció social de les persones internes en centres penitenciaris i centres educatius de justícia juvenil, per això també projectem pel·lícules en aquests centres, acompanyades de debats i de guies didàctiques.
Pel·lícules com El pa de la guerra, Deu meu, però què t’hem fet? o Especials han estat seleccionades per a ser visualitzades dins l’Espai Educatiu de la Mostra. Quins han estat els criteris pels quals les heu escollit?
Perquè plantegen qüestions que ens semblen importants de cara a l’educació i que formen part del currículum escolar. Així, en El pa de la guerra, s´hi tracten temes com ara la defensa de la justícia, la llibertat i la igualtat entre homes i dones, els drets humans, els drets dels infants i el dret a l’educació, l’absurditat de la guerra, dels conflictes internacionals i els radicalismes, etc. Pel que fa a Déu meu, però què t’hem fet?: el valor de la diversitat en la unió entre persones, la desigualtat de gènere, les migracions, el racisme i la xenofòbia, els estereotips i els prejudicis, la tolerància, etc. I en el cas d’Especials: la solidaritat, l’acompanyament i la cura de l’altre com a valors per al canvi social, la diversitat funcional, cultural i lingüística i de creences, la llibertat d’expressió, etc.
Com ha estat la rebuda per part dels i les estudiants i tot el públic que han seguit l’Espai Educatiu? Quina valoració en feu?
Amb poc més d’un mes de recorregut, és d’hora per fer-ne una valoració. Sí que ens consta que el Departament d’Educació el valora com un material molt profitós a les aules, que l’ha difós pels seus canals i que ha tingut molt bona rebuda per part de la comunitat educativa.
De cara a l’any vinent, com una segona fase del projecte, organitzarem, en sales de cinema o altres espais, activitats adreçades als escolars a l’entorn de les pel·lícules incloses en l’Espai educatiu.
L’Espai educatiu el vam presentar i el vam habilitar al final d’octubre al portal Cinema espiritual: http://cinemaespiritual.gencat.cat/ca/Recursos-educatius/
Paral·lelament, vam incloure les pel·lícules que en formen part a FilminCAT https://www.filmin.cat/canal/mostra-de-cinema-espiritual-de-catalunya