NOTÍCIES > 14.01.2022
The Purple Meridians: un projecte internacional per debatre sobre les dificultats de les dones cineastes a la indústria audiovisual.
En el marc de la 28a edició de l’Alternativa – Festival de Cinema Independent de Barcelona va tenir lloc The Purple Meridians. Un projecte impulsat per diferents organitzacions d’Espanya (OVNI – Observatori de Vídeo No Identificat, Drac Màgic, Mostra de Dones i Alternativa Pro), Itàlia (Streen.org) i Turquia (Rosa Kadın Derneği) que va reunir divuit cineastes, sis de cada país, per debatre sobre les dificultats de les professionals amb identitat femenina en la indústria cinematogràfica i audiovisual. Compartint els obstacles amb què s’han trobat les dones cineastes i aportant possibles propostes de millora, creant una xarxa de suport i d’intercanvi per a futures col·laboracions en un eix que creua Europa des de la frontera oriental fins a l’occidental.
Txt: Àlex Gil
Entre el 15 de novembre i el 2 de desembre es van celebrar un taller a cada país, una posada en comú en una taula rodona internacional online i tres projeccions presencials a cada una de les ciutats participants (Barcelona, Torí i Diyarbakır).
Les cineastes Anna Giralt Gris, Raquel Marques, Pilar Monsell, Ro Caminal, Lara Vilanova i Lili Marsans, junt amb Simona Malatesta i Rosa Llop (Ovni) formaven el nostre grup. Es van trobar durant l’Alternativa en dues jornades, al CCCB i també al Pati Llimona, per intercanviar experiències i compartir pensaments respecte al tema de les dones en la producció audiovisual abans de compartir amb la resta de cineastes participants.
A la pluja d’idees, com a resum, es va parlar de les formes de producció i economia feminista que tenen a veure amb on es posa el valor, amb la qüestió de les cures. Les eines d’anàlisis són també molt importants sobretot per pensar com es viuen aquestes qüestions problemàtiques prèviament i passar a allò públic aquestes experiències privades.Després és important la generació de xarxes, la creació d’espais col·lectius de comunitat amb intenció de continuïtat, que generin suport mutu on es pugui compartir el coneixement sobre els processos de producció, no només de creació, si no també de les eines que donen accés als recursos. Una aposta per allò col·lectiu que també posi en qüestió les formes d’organització. La qüestió del lideratge i tota la part que té a veure amb els continguts i valors de les narratives que es produeixen. No tant com es produeixen, si no què s’explica. I una proposta per tancar seria la creació d’espais físics, una trobada transnacional, que també esdevingui espai de creació.
Després de les reunions tancades, el 27 de novembre va tenir lloc una taula rodona internacional online molt interessant que va reunir les nostres cineastes amb les participants de Torí (en el marc del Torino Film Festival) i de Diyarbakır (Turquia).
La iniciativa es va tancar amb la projecció presencial d’una selecció dels treballs de les cineastes, i també online per temps limitat. A Barcelona les projeccions van tenir lloc el 2 desembre al Pati Llimona tancant les activitats presencials de l’Alternativa 2021.
Més informació: http://purplemeridians.org/