Acció>Cinema és un projecte impulsat per Catalunya Film Festivals, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i en aliança amb Lafede.cat, que promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just.

El projecte fomenta l’intercanvi de coneixements i les aliances entre el món de la cooperació i de l’audiovisual amb l’objectiu de promoure, dins dels festivals i mostres de cinema, els valors i les actuacions de la cooperació catalana posant al centre les veus i les lluites de persones i col·lectius dels països del Sud Global .

Acció>Cinema és un dels pilars de la línia de treball de l’ACCD que promou l’audiovisual com a eina de transformació social, articulant una xarxa d’actors diversa que inclou departaments de la Generalitat, les ONG i actors dels sistema audiovisual català com ara festivals i mostres de cinema, cineastes, productores, guionistes, etc. El Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament estableix com a prioritat enfortir i actualitzar la sensibilització i la comunicació transformadora fent aliança amb el cultural, audiovisual i digital per arribar al màxim de públics.

Acció>Cinema és una col·laboració facilitada pel Departament de Cultura.

Quines activitats realitzem?

1. Espais de participació i reflexió

Difonem l’audiovisual com a eina transformadora i crítica entre la ciutadania, creant espais de participació, diàleg i reflexió en el marc dels festivals i mostres de cinema, en xarxa amb les ONG catalanes que treballen a favor dels drets humans al Sud Global.

2. Accions en l’àmbit educatiu i familiar

Acostem l’audiovisual a l’alumnat i al professorat, al públic familiar i als entorns educatius no formals com a eina educativa de transformació social. Generem espais participatius de reflexió i aprenentatge, i contribuïm al coneixement de les relacions injustes entre el Nord i el Sud Global.

Supamodo, Likarion Wainaina (Festival Wallay)

3. Formació per a professionals de la cooperació

Capacitem els i les professionals del sector de la cooperació en les fases d’ideació, producció, rodatge, distribució i difusió audiovisual, per tal que puguin utilitzar aquest mitjà per a transmetre la seva activitat i el seu testimoni.

Sessió formativa a Lafede.cat

4. Formació per als professionals del cinema

Acostem els i les professionals del sector audiovisual i/o vinculats als festivals i mostres de cinema a les problemàtiques relacionades amb el Sud Global, la vulneració de drets humans i la justícia global i provoquem reflexions sobre estereotips i narratives.

Sessions professionals al DocsBarcelona

5. Acompanyament de projectes audiovisuals amb valors

Establim canals de suport i acompanyament per fomentar la distribució dels productes audiovisuals de les ONG. Facilitem la seva programació a festivals i mostres de cinema i altres espais d’exhibició.

 

Jornades Professionals a l’Alternativa

6. Espais de concertació i confluència

Fomentem espais de confluència entre el món audiovisual i el de la cooperació. A través de la relació bidireccional entre Catalunya Film Festivals i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, reforcem les vies de col·laboració, la creació de xarxa, l’impuls d’aliances i la interrelació entre els sectors participants.

 

Acte del projecte Acció Cinema: "La cooperació a la pantalla"

Què pensem?

Creiem en un cinema transformador. Compromès. Amb valors.

No hi ha transformació sense compromís, ni compromís sense valors, ni valors sense objectiu. Ens agrada el cinema amb objectius.

Un cinema actiu i reactiu. Crític. Que connecta realitats.

En un món global i complex, cada petita acció té conseqüències. Per això cal conèixer i cal pensar. Tot està connectat.

Un cinema on el públic és protagonista. Amb mirada global. On es parla de solucions.

Vincular l’audiovisual amb realitats diverses. Ampliar la mirada. Generar canvis. Sovint les solucions comencen per obrir els ulls.

Un cinema que fa pensar. Que lluita. Que canvia el món.

La pantalla empodera perquè ofereix una mirada crítica, informació i motivació. El cinema ens commou, el cinema ens mou, el cinema ens transforma.