10 juny 2022

Jordi Samsó (Fire!!): “Cal molt per fer en l’àmbit educatiu”

NOTÍCIES > 10.06.2022

Jordi Samsó (Fire!!): “Cal molt per fer en l’àmbit educatiu

Parlem amb en Jordi Samsó, president del Casal Lambda, organitzadora de Fire!! Mostra de Cinema LGTBI de Barcelona, sobre les activitats paral·leles educatives que aquest any han format part també d’Acció>Cinema. Una proposta molt ben acollida que aquest any ha ampliat el seu Programa Educatiu, amb més dies d’exhibició, més materials i més centres educatius.

Quins han estat els criteris escollits per a la selecció de curts del Programa Educatiu?

Els criteris són diversos; en primer lloc intentem que el material triat en una primera selecció tingui una durada que no excedeixi un minutatge de referència: entre 10 i 15 minuts. Podem i fem alguna excepció si s’exposen diverses temàtiques. Els criteris venen donats per les temàtiques que volem reflectir. I que a ser possible, tinguin a veure amb joves escolaritzats o en edat d’escolarització entre cicle superior de primària i batxillerat. També incorporem criteris de missatges divulgatius i de visibilitat que ofereixen alguns spots publicitaris o didàctics. Enguany per exemple, hem incorporat un curt amb terminologia lgtbi. La selecció i la tria la fem les persones de l’equip. Dues d’elles també tenen formació audiovisual i totes formen part del Casal i la Mostra.

Com els ha rebut l’alumnat? Com ha estat el feedback?

La rebuda ha estat excel·lent. Sempre depèn del grups clar però en general i per exemple en la sessió de març i la primera de maig els joves aplaudien en finalitzar cadascun dels curts. La dinàmica posterior ha funcionat molt i molt bé. Es van preparar un seguit de preguntes per si calia incidir si entre les intervencions no emergien les qüestions que interessaven. Val a dir que només vam tirar de guió en comptades ocasions. La dinàmica la preparem prèviament amb l’equip però la porten persones de l’assessoria psicològica del Casal Lambda. Prèviament també ens trobem i ho coordinem. Atès que sovint l’autoacceptació, foragitar de la família i amistats, la lgtbifòbia i fins i tot el suïcidi poden estar presents requerim la presencia de l’assessoria per tal que ajudin a conduir la sessió.

Repetireu experiència l’any vinent?

Sí clar! No sabem si Acció>Cinema donarà suport; esperem que si. La Mostra porta molts anys i el Programa Educatiu des del 2002 funcionant. Queda clar que cal molt per fer en l’àmbit educatiu i és el nostre compromís. De fet, ja estan reservades les dates per març i maig.

Creieu que l’audiovisual pot ser una eina de transformació cap a una societat més respectuosa i igualitària?  

Clar i molt potent! Per a la temàtica que ens ocupa és fonamental. Apropa, no només el contingut, sinó també la projecció personal i social tant necessària en l’àmbit lgtbi. I si ho és pels drets lgtbi ho és naturalment pels drets humans. Que vol dir més igualtat i més respecte a la diversitat.