10 maig 2023

Essencials, el documental

El passat dilluns 8 de maig va tenir lloc la pre-estrena del documetnal ‘Essencials’ a la Filmoteca de Catalunya. Un documental, que com bé diu el seu propi títol, és essencial per a la nostra societat i com a reflex de la sanitat pública que tenim. L’impacte va ser tan positiu en la sala, que va acabar tothom dempeus.

El documental ha seguit els col·lectius durant més d’un any i mig, i retratant l’activitat i vivències de les seves activistes: ara estan llestes per mostrar-nos el documental ‘Essencials’.

Cuidar la salut de les persones, especialment la de les més vulnerables, és la motivació de l’Antònia, la Clàudia i la Pilar, una infermera, una metgessa i una cuidadora que protagonitzen aquest documental. Això les impulsarà a defensar amb totes les seves forces un bon model d’Atenció Primària i Sociosanitari, perjudicat greument per les retallades i per un procés de privatització demolidor que ha convertit la salut en un negoci ben lucratiu. La pandèmia de la Covid ha fet encara més evident les conseqüències d’aquesta deriva del sistema sanitari català.

Amb la seva dignitat i fortalesa, aquestes professionals són les que sostenen un sistema que fa aigües per tot arreu. Tothom sap que són essencials, però no podran aguantar així durant molt de temps. Veurem si la seva vocació i la seva profunda creença en un model de salut universal, públic i equitatiu per tothom les empenyerà a continuar en la lluita, o decidiran abandonar, com moltes de les seves companyes.

El documental s’estrenarà de manera pública el proper 6 de junt a la televisió, a TV3 al programa de Sense ficció, fet que les creadores del documental recalquen de necessari i de fer ressó sobre els fets que s’expliquen.