17 des. 2021

“Els curts tenen una llibertat d’expressió com cap altre format audiovisual, sense limitacions per explicar les històries.” Agustí Argelich

NOTÍCIES > 17.12.2021

  “Els curts tenen una llibertat d’expressió com cap altre format audiovisual, sense limitacions per explicar les històries.” Agustí Argelich

Coincidint amb l’arribada d’El Dia Més Curt, hem volgut parlar amb l’Agustí Argelich, director, productor i amb una llarga experiència en programació als festivals i a les televisions per reivindicar la importància del format curt. Així mateix, us recordem que el proper 21 de desembre podrem veure, al Canal 33, un especial Curtcircuit 33 amb una selecció de curtmetratges amb l’essència i els valors d’Acció>Cinema. Hem volgut preguntar a l’Agustí quina és la importància del curtmetratge, on trobem el seu públic habitual i quines són les seves temàtiques més rellevants i incisives. 

Txt. Mireia Girbau 

Creus que l’audiovisual pot ser una eina transformadora? 

Evidentment, molts temes que tenen poca presència als mitjans de comunicació tenen una finestra de difusió als festivals.

Normalment els cineastes fan carrera al curt per saltar al llarg, excepte algun rara avis. Es fomenta poc el format potser per la seva poca visibilitat. Quin seria per tu l’ideal d’exhibició dels curtmetratges? 

A l’Estat espanyol en general i a Catalunya hi ha poca visibilitat dels curtmetratges, però gràcies als festivals de cinema, principalment  a aquells que projecten només curtmetratges, hi ha un públic coneixedor dels continguts de gran qualitat tècnic i artístic de les produccions seleccionades. Tampoc les plataformes aposten pels curtmetratges en general. El curtmetratge és un gènere amb personalitat pròpia i no tots els realitzadors de curts només aposten per aquest format pels llargs, siguin de ficció, animació o documental. Tampoc els exhibidors a les sales aposten per programar curtmetratges, en aquest punt seria una forma de popularitzar-lo, encara que siguin produccions curtes o molt curtes.

Què han de tenir els curtmetratges, com els bons relats, perquè funcionin?

 Personalment, un bon curt ha de ser “com una fletxa que t’arribi al cor”. Síntesi, una història ben explicada i amb la durada correcta que es necessiti per explicar-la. I sobretot, que agradi al públic! Moltes produccions seleccionades o guanyadores a festivals s’allunyen de les preferències del públic. En aquest sentit, la nostra referència són les votacions del premi del públic: el millor full de ruta. En general no són només històries en clau comèdia, sino que són aquells curts que t’atrapen.

Tots els festivals tenen el seu guardó de curts, però després no tenen més visibilitat. Com fer arribar els curts al gran públic?  

Programar curts a la televisió, plataformes, i programar bons curts!

Cada vegada és més habitual trobar temes socials i que generen controvèrsia als curtmetratges. Més enllà de la tendència, pot ser el format curt un bona eina de difusió d’aquests temes? 

Evidentment que ho és, hi ha molta producció de temes socials i els curts tenen una llibertat d’expressió com cap altre format audiovisual, sense limitacions per explicar les històries.