NOTÍCIES > 24.11.2021
El Zoom Class: problemàtiques de caràcter nacional amb solucions globals
Gen Playz. Un programa de debat per a la Generació Z
El passat dimecres 24 de novembre es va dur a terme la Zoom Class Gen Playz. Un programa de debat per a la Generació Z, dins del marc d’Acció>Cinema. David Àvila va moderar la sessió i hi van participar Celia Montalbán, directora del programa Gen Playz, Irene Mahía, Coordinadora de continguts d’actualitat de Playz i Natalia Canoa, realitzadora de continguts transmedia Gen Playz i redactora Playztrends.
Per a començar, van projectar el debat d’un dels capítols de Gen Playz anomenat Esborraries les xarxes socials per salut mental? En aquest es feia incís que Espanya té el major nombre d’adolescents addictes a l’internet. Actualment, els adolescents estan exposats a assetjaments virtuals com ara el cyberbullying, el qual pot comportar molts problemes, ja que no acaba en tan bon punt una persona arriba a casa sinó que és una situació constant. Noelia Canoa, de 23 anys, va comentar que en l’actualitat si una persona no té xarxes socials, sembla que es quedi fora o que desaparegui del món completament.
Aquest és un exemple de programa que podem trobar a Gen Playz, en els quals debaten i tracten qualsevol tema que afecta a nivell global. Han realitzat programes sobre la llei trans, la tauromàquia o el suïcidi. Tot i ser un programa de debat, té una gran preparació darrere per a poder organitzar-lo de la millor manera possible. Noelia Canoa va comentar que son molta gent jove a l’equip, ja que necessites formar un vincle amb la comunitat d’espectadors. Celia Montalbán, com a directora del programa, va explicar que ella creu molt en els equips mixtes, des de júnior fins a sèniors per a poder tenir una visió més diversa dels temes que tracten. A nivell paritari, també està molt equilibrat en tots els departaments i Irene Mahía va comentar que no només hi ha paritat entre homes i dones sinó que també intenten buscar persones que puguin aportar punts de vista alternatius, com ara aquelles que no viuen en una gran ciutat. Per acabar la sessió, van avançar alguns temes dels quals parlaran pròximament com ara la feina i les condicions laborals dels joves, professors que fan classes a adolescents o distopies.
Radio Gaga. La ràdio de les causes socials
D’altra banda, el passat dijous 25 de novembre, també dins del marc d’Acció>Cinema, es va dur a terme la Zoom Class Radio Gaga. La ràdio de les causes socials. David Àvila va ser el moderador i hi van participar Amparo Castellano, productora executiva de Zeppelin, Rebeca González Soto, delegada de continguts de Movistar+ i Charo Sillero, responsable del Centre Residencial d’Inclusió La Llavor.
En primer lloc, van projectar el programa de Radio Gaga Mujeres sin Hogar, protagonitzat per Quique Peinado i Manuel Burque. En aquest, van visitar el centre d’inclusió residencial per a dones La Llavor, gestionat per Sant Joan de Déu Serveis Socials i amb equipament elaborat per l’Ajuntament de Barcelona. És un model únic a tota Espanya i compta amb 40 habitacions individuals que permeten un espai privat per a facilitar la recuperació de dones que, en la seva gran majoria, han viscut episodis de violència masclista abans i després d’haver viscut al carrer. La pandèmia va augmentar el nombre de persones sense sostre aquí a Espanya, i també a nivell global, i moltes d’aquestes persones van ser les dones. A molts dels problemes dels que han d’afrontar aquesta situació se suma, en el cas de les dones, el risc de prostitució i violencia sexual. Charo Sillero va explicar que, després d’un any de recorregut, la valoració és molt positiva, la casa sempre està molt viva i hi ha molta activitat tant a dins com a fora, ja que treballen amb altres entitats d’àmbit social.
Rebeca González va comentar que rarament escoltem a persones sense sostre o que viuen al marge de la societat. A Radio Gaga volen donar el protagonisme a aquestes persones que no el tenen, ja que a l’escoltar aquests relats es pren consciència i s’eliminen prejudicis. Amparo Castellano va explicar que no tenien programat fer aquest programa, però quan van saber que existia La Llavor van considerar que s’havia de fer saber per a que aquest model tan necessari actualment es pugui estendre a altres parts d’Espanya i del món.
Volem rescatar algunes de les cites que van dir els i les participants de cada un dels debats:
- “La era en la que vivim és una era especialment plena de reptes.” Rodrigo Taramona, (Gen Playz)
- “Crec en la necessitat d’incorporar equips mixtes, equilibrats i paritaris.” Celia Montalbán, (Gen Playz)
- “A banda del poder transformador que té Radio Gaga, també té el poder d’igualar-nos.” Amparo Castellano (Radio Gaga)
- “A Radio Gaga donem protagonisme a col·lectius que no tenen veu normalment, que viuen als marges de la societat” Rebeca González, Radio Gaga