11 gen. 2023

#Núvol – Eines per al món de la cooperació i el seu salt a l’audiovisual (Núvol)

Acció Cinema planteja activitats destinades als professionals de la cooperació perquè les seves causes i accions facin un salt al món audiovisual.

«Hi ha la necessitat de crear espais estables de comunicació que relatin les tasques d’entitats que treballen a favor dels drets humans», afirma Montse Santolino, periodista, activista i coordinadora de Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global. El cinema i l’audiovisual permeten conèixer i apropar diferents realitats al gran públic, especialment el cinema documental. Ara bé, tal com a vegades han criticat sectors de la cooperació i d’ONG, el relat audiovisual sovint té una forta visió occidental i no incorporar les realitats i les persones que vol retratar. Santolino, però, apunta que «cada vegada hi ha més consciència que cada un dels dos mons [l’audiovisual i el cooperatiu] han de ser partícips d’accions en comú».

Un vincle que ha començat a teixir la iniciativa Acció Cinema. Impulsada per Catalunya Film Festivals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament de Cultura, Acció Cinema vol promoure l’audiovisual com una eina de transformació social. Així, en el marc dels festivals del sector de l’audiovisual, des d’Acció Cinema proposen, entre d’altres, activitats que apropen el món de la cooperació i la cultura a infants, joves i professionals de l’audiovisual. A més, també ofereixen propostes per als professionals del sector de la cooperació, per capacitar-los en termes de conceptualització, producció, rodatge, distribució i difusió audiovisual.

«El cinema sembla que necessita herois, i a nosaltres no ens agrada gens ni mica, això de mostrar cooperants blancs solucionant problemes. De fet, ens sembla contraproduent. No obstant això, aquesta és una de les narratives més habituals quan es reflecteix el nostre sector», afirma Santolino. Per aconseguir un canvi de relat, defensa que cal facilitar als professionals de la cooperació l’accés als espais professionals de l’audiovisual.

«Acabem de començar», assegura Montse Santolino, «però ja tenim ONGs que estan fent peces audiovisuals amb assessorament professional de l’audiovisual». Joan González, fa una crida perquè aquests dos mons s’uneixin l’un amb l’altre; «sumant aconseguirem millors resultats d’aquelles peces i arribaran a més gent».

(Llegir l’article complert)