12 maig 2022

Cooperació, treball i compromís a Colombia. L’hora de la veritat

NOTÍCIES > 12.05.2022

Cooperació, treball i compromís a Colombia. L’hora de la veritat

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, organisme amb el qual hem creat Acció>Cinema, impulsa diferents iniciatives com cicles de cinema, memòria, pau i drets humans amb col·laboració diverses institucions de l’àmbit català. Colombia sempre ha estat un país prioritari per a l’Agència i, a través d’una gran multiplicitat d’actors, una participació activa i la creació d’organitzacions a persones exiliades, ha instat al govern a mantenir aquest fort compromís. 

Durant el passat 2021 es van realitzar conjuntament tres reportatges per al programa Latituds de TV3; el segon dels quals es titula: “Colombia. L’hora de la veritat”. Després de cinc dècades de conflicte armat, el 2016 és va iniciar un procés de pau a Colòmbia. Cinc anys després de l’inici del procés de pau i en un moment en què aquest trontolla, la societat colombiana avança en la recerca de la veritat i d’un relat que acosti el país a la reconciliació amb el seu passat i a la reparació de les víctimes. Naya Parra, des del municipi de Tumaco, a la costa del Pacífic, una zona molt castigada per la violència postbèl·lica, treballa en la recerca de les persones desaparegudes durant el conflicte armat. La Maria, exiliada a Barcelona, participa en la Comissió per a l’Aclariment de la Veritat, creada per l’Acord de Pau, recollint testimonis de la diàspora colombiana a Europa. Totes dues veuen com el seu treball en el camí cap a la pau arriba a un moment cabdal: la presentació de l’informe final de la Comissió de la Veritat, que ha de ser una catarsi col·lectiva per afrontar amb esperança el futur per a una nova Colòmbia.

Aquesta producció de Televisió de Catalunya, produïda per Contrast, que es va fer amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament, ens parla de la cultura de pau i les garanties de no repetició, la defensa dels drets humans i es mostra a favor dels drets sexuals i reproductius.  A Colòmbia es recolza el Fondo Lunaria. Aquest fons té una llarga experiència i l’ACCD fomenta l’intercanvi d’aprenentatges sud-sud amb altres fons de nova creació al Senegal, Moçambic, Marroc i properament a Palestina, per tal d’enfortir-los. 

Pots veure el documental sencer a través del següent enllaç.