14 abr. 2023

#Núvol – Joves Creadors (Alba López)

L’any passat, el D’A Film Festival i el Festival Reteena, de la mà d’Acció>Cinema, van organitzar un seguit d’activitats en les quals els joves eren protagonistes i creadors: dos tallers de creació i tres debats a partir de les pel·lícules programades al D’A. Les activitats estaven dirigides al públic jove i pretenien fomentar la creació cinematogràfica i alhora que donar un enfocament social a les temàtiques tractades.

El primer taller que es va dur a terme va ser el «Taller Haikurt», liderat per la cooperativa CàmeresiAcció. El taller va permetre els joves participants apropar-se i treballar el format de micrometratges Haikurt, inspirats en l’estructura mètrica de les estrofes de la poesia japonesa haiku. Per traslladar la poesia a l’audiovisual, es van construir tres peces formades per 3 plans de 5,7 i 5 segons de durada. L’activitat es va dur a terme amb grups reduïts i es van repartir temes de caràcter social per incloure en els curts.

El segon taller que es va organitzar és el «Taller de rodatge cinematogràfic», ideat i impartit per l’Associació Nadir. El taller va consistir a gravar un curtmetratge amb dinàmiques de gravació professional. Prenent el barri del Raval com a punt de partida, els participants del taller van idear un curtmetratge de manera conjunta. Carlos Rodríguez, director del Festival D’A, explica que van comptar amb associacions del barri per enfocar els projectes cap a les problemàtiques de la zona. Posteriorment, es van dividir en dos grups per fer el rodatge i van poder veure la projecció del seu curt en pantalla gran. El resultat del taller de rodatge cinematogràfic es titula 602 323 *** i està disponible a Youtube.

Debats per a joves

Es van dur a terme tres debats vinculats a projeccions sobre els temes que plantejaven les pel·lícules. «La resposta va ser molt positiva, especialment per part del públic jove.

«Acció Cinema va dur a terme el Concurs «Implica’t», que animava als estudiants a crear curtmetratges amb temàtiques lligades a l’àmbit LGTBI+ i a les llibertats individuals i col·lectives dels joves»

 

L’interès de la gent jove s’accentuava al poder parlar amb persones vinculades amb el tema de debat», explica Carlos Rodríguez. El primer debat va tractar l’espai públic i l’art urbà a partir de la projecció del film Fail Better, un documental que retrata la vida que es desenvolupa a la Plaça dels Àngels. Els joves participants van poder parlar amb la directora del film, Eva Garrido, i amb Zosen Bandido, artista urbà i skater. La segona pel·lícula projectada, Tener tiempo, és un retrat de Madrid en plena pandèmia, que recull com funciona la ciutat i com un grup de joves sobreviu en aquest context convuls. El debat posterior, amb la presència del codirector Nicolás Martín i la periodista Rita Roig, membre del pòdcast Gent de Merda, va tractar el valor de no fer res, la implicació i l’activisme polític dels joves i les diferents formes de resistència.

La transfòbia va ser el tema central del darrer debat, que va acompanyar la projecció de la pel·lícula Mi vacío y yo, un film que parla de la cerca d’identitat i les diferències abismals entre el món que projectem i el que ens envolta. Els espectadors van tenir l’oportunitat de parlar amb l’actriu protagonista, Raphaëlle Pérez, i Joss Jaycoff, artista multidisciplinar i activista pels drets LGTBI+.

El D’A no és l’únic festival que ha volgut ajudar els joves a convertir-se en creadors. Al Festival Fire!! de cinema LGBTI de Barcelona, Acció>cinema va dur a terme el Concurs «Implica’t», que animava l’alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius a crear curtmetratges amb temàtiques  lligades a l’àmbit LGTBI+ i a les llibertats individuals i col·lectives dels joves. Aquesta edició es va centrar en la temàtica de la LGTBifòbia i com afecta els joves que han de lluitar-hi durant el seu procés de desenvolupament personal.