18 febr. 2022

Dones i economies transformadores al Marroc

NOTÍCIES > 18.02.2022

Dones i economies transformadores al Marroc

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, organisme amb el qual hem creat Acció>Cinema, impulsa diferents iniciatives com cicles de cinema, memòria, pau i drets humans amb col·laboració diverses institucions de l’àmbit català. En aquesta mateixa línia de promoure l’audiovisual com a eina de visibilització i reflexió de la cooperació catalana, s’inscriu l’aliança entre l’ACCD i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Durant el passat 2021 es van realitzar conjuntament tres reportatges per al programa Latituds de TV3; el primer dels quals us presentem avui es titula: “Dones i economies transformadores al Marroc”.

En aquest capítol, vam conèixer el Fòrum de Dones del Rif, la primera associació feminista del nord del Marroc i la història de la Samira, originària d’una zona rural a prop d’Al-Hoceima. Les dones de les zones rurals de la regió del Rif, al nord del Marroc, han tingut sempre una alta taxa d’analfabetisme i atur. Això està començant a canviar a causa de l’empoderament que estan aconseguint amb projectes d’economia social i solidària. Samira, la protagonista del reportatge, ha après a llegir i a escriure, i actualment dirigeix una cooperativa i és consellera a l’ajuntament. Ara, amb altres dones, viatja a la zona de Ouazzane per compartir experiències amb altres projectes d’economia transformadors. Els projectes són possibles gràcies al suport d’organitzacions pels drets de les dones, com l’associació feminista Fòrum de Dones del Rif, del govern regional i de la cooperació catalana. El reportatge actualment està penjat a TV3 a la carta

Cooperació Catalana estreny llaços amb el Marroc

Marroc és país prioritari de la cooperació catalana des dels seus inicis degut, en part, als lligams històrics entre els dos països, l’experiència i tradició dels actors catalans en aquest país així com el volum de la migració marroquina a Catalunya i les oportunitats de transformació social a les dues bandes que això suposa. L’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament treballa a Marroc des de l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans, i orienta la seva actuació fonamentalment en tres Eixos temàtics en els quals la joventut i les dones son protagonistes de gran part de les actuacions. 

  • Economies transformadores

L’ACCD treballa la promoció de l’economia social i solidària a través d’una aliança històrica establerta amb el Consell Regional de Tànger-Tetouan-Alhoceima. El programa contribueix a la consolidació de l’economia social i solidària com a element clau del teixit econòmic regional, la bona governança i l’establiment de mecanismes adequats per al finançament i l’acompanyament de les diferents iniciatives. Destaquen també iniciatives de suport a cooperatives, especialment de dones en l’àmbit rural, que l’ACCD recolza a través de les convocatòries.

Algunes d’aquestes iniciatives s’han presentat a Catalunya en el marc d’espais com la Fira d’Economia Social i Solidària. També s’ha buscat el diàleg i l’intercanvi entre organitzacions i cooperatives de dones que treballen al Marroc amb organitzacions i cooperatives de dones migrades a Catalunya. 

A nivell de la societat civil, cal destacar la posada en marxa d’un instrument innovador que pretén l’enfortiment de moviment de dones i feministes de base: els Fons de Dones. L’èmfasi de les iniciatives a recolzar és dones rurals i drets econòmics, socials i culturals.  

Contribueix a aquest eix el treball d’Educació per al Desenvolupament realitzat a Catalunya. Un exemple és el Programa Biblioteques sense Fronteres per un món més just, on durant un any s’han programat iniciatives per a tots els públics al voltant d’aquesta temàtica.

  • Migracions, desplaçaments i refugi

Les migracions son un dels reptes que comparteixen Catalunya i Marroc pel que és prioritari desenvolupar iniciatives en aquesta línia. Durant els últims anys s’han recolzat diverses iniciatives orientades a la protecció i l’atenció a menors marroquins i migrants en ruta migratòria. El 2021, en el marc d’una de les intervencions finançades per l’ACCD, es dona suport a la Plataforma de la Convenció dels drets dels nens per a l’elaboració de l’informe alternatiu de la societat civil per tal de presentar-lo davant el Comitè de Drets dels Infants. 

  • Cultura de pau i garanties de no repetició

Joves d’entre i 15 i 29 anys representen el 30 % de la població marroquina. És per això que l’ACCD considera clau dedicar-hi esforços de cooperació. L’ACCD impulsa programes de creació d’oportunitats, de participació política així com iniciatives de sostenibilitat mediambiental. 

Si vols saber més informació sobre tots els projectes i iniciatives de l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament als que dona suport, consulta la seva pàgina web.

Podeu recuperar el programa Latituts: Dones i economies transformadores al Marroc en aquest enllaç.